All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 5. elokuuta 2015

Kantarellileipä

Keltavahveroleipä Leivinlaudalla blogistaKesän ensimmäiset kantarellit perataan pannulle ja herkutellaan pois heti, kun metsästä kotiin keretään. Toisesta satsista malttaa ehkä jo leipoa leipääkin. 

Jos on huono sienivuosi, tai metsään on sienikuumeessa tullut mentyä ennen kuin sienestyskausi on oikeastaan alkanut, täytettä löytyy leipään hyvällä onnella 2 desilitraa. Kun sieniä on runsaasti, täytteen määrä tuplataan. Leipä on molemmissa tapauksissa herkullista.

2 leipää

3 dl haaleaa vettä
0,5 dl öljyä
25 g hiivaa
0,5 tl suolaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
Täyte:
2-4 dl voissa paistettua, suolalla ja valkopippurilla maustettua kantarelli-sipuliseosta
0,5 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
0,5 dl paahdettuja kurpitsansiemeniä
Koristeluun:
1 kananmuna
hyppysellinen suolaa
auringonkukansiemeniä
kurpitsansiemeniä

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen vesi-öljyseokseen. Alusta joukkoon vähitellen vehnäjauhoja. Vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa.

Peitä taikina ja anna kohota huoneenlämmössä 30 minuuttia.

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se uudelleen kimmoisaksi. Jaa kahteen osaan. Kauli molemmista paloista hieman leivinpellin pitkää sivua lyhyempi, suorakaiteen muotoinen levy. Ripottele levyille sieni-sipuliseos ja siemenet. Aloita taikinalevyjen pitkältä sivulta ja kääri ne rullaksi. Tarkista, että saumakohdat jäivät rullien alapuolelle. Nosta leivät leivinpaperin päälle pellille. Viillä molempiin leipiin 5 viiltoa terävällä veitsellä. Kohota peitettynä.

Riko kananmuna ja lisää siihen ripaus suolaa. (Suola rikkoo munan hyytelömäisen rakenteen ja tekee siitä juoksevaa, minkä  jälkeen sillä on helpompi voidella leivonnaisia.)

Sivele leipien pinta munalla ja ripottele päälle auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä.

Paista 225 asteessa n. 20 minuuttia. 

Peitä ja jäähdytä ritilällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti