All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

torstai 20. elokuuta 2015

Pataleipä

Pataleivän leivontaan on viisasta ryhtyä viikonloppuna, jolloin on enemmän aikaa puuhata keittiössä. Jos leivontaa ryhtyy puoliltapäivin lauantaina, leipä on valmista sunnuntaina aamupäivällä. Tämä mahtavanmakuinen leipä jos mikä sopiikin hyvin pyhäpäivän herkuksi.

Tarvitset leivän valmistukseen hapanjuuren, jonka valmistusohjeen löydät täältä.

1 leipä

1. päivä

1 dl hapanjuurta
1,5 dl kädenlämpöistä vettä
1,5 dl vehnäjauhoja

Sekoita hapanjuuri, vesi ja jauhot tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä raski huoneenlämpöön 7–9 tunniksi. 

1,5 dl vettä
1,5 dl spelttijyviä

Kiehauta spelttijyvät. Jätä veteen jäähtymään.

4 dl kylmää vettä
18 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
0,5 dl leipämallasta

Lisää jäähtyneeseen vesi-spelttiseokseen 4 dl kylmää vettä, vehnäjauhot, grahamjauhot ja leipämallas. Anna turvota 30 minuuttia.

10 g hiivaa
1 rkl suolaa
1 dl ruisrouhetta
raski

Sekoita hiiva, suola ja ruisrouhe raskiin. Yhdistä raskiseos turvonneeseen speltti-jauhoseokseen. Vaivaa sileäksi. Pane taikina öljyttyyn, syvään kulhoon. Peitä liinalla.

Taittele taikina kimmoisaksi tunnin kuluttua. Toista puolen tunnin välein vielä kolme kertaa.

Peitä kulho ja jätä taikina yön yli huoneenlämpöön.

2. päivä

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja taittele se kimmoisaksi. Muotoile taikinasta yksi iso leipä ja nosta se öljyttyyn kulhoon. 

Peitä liinalla. Kohota kaksi tuntia.

Pane rautapata kansineen uuniin ja kuumenna uuni 250 asteeseen. Kaada kohonnut leipä kuumaan rautapataan ja pane kansi päälle. Paista 20 minuuttia. Poista kansi, aseta uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista vielä 25 minuuttia. 

Jäähdytä ritilällä ilman liinaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti