All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

perjantai 27. helmikuuta 2015

Vaalea maustevuokaleipä

Vaalea maustevuokaleipä by leivinlaudalla.blogspot.comMunajuusto on perinteinen pitoherkku ja perinneruoka, jota meillä syödään joka joulu, mutta usein tuoreilla yrteillä maustettuna myös kesällä. Juuston valmistuksesta jäävän heran pakastan 5 ja 7,5 dl:n rasioissa ja käytän leivän ja sämpylöiden leipomiseen. Puolesta litrasta leivon sämpylöitä ja isommasta satsista kaksi leipää.

Tässä yksi vakioresepteistäni, jonka toistuvien kakkosten takia muistan hyvin ulkoa. 

Taikina kohotetaan vain kerran. Vaivauksen jälkeen taikinaa ei tarvitse kohottaa, koska leivät tehdään vuokiin, joten taikinan käsiteltävyyden ei tarvitse olla huippuluokkaa. Sen jälkeen leipien tosin annetaan kohota pitkään.

2 leipää

7,5 dl heraa (tai vettä)
25 g hiivaa
2 tl suolaa

2 tl sokeria
2 tl anista
2 tl fenkolia
2 rkl öljyä
n. 2 l vehnäjauhoja


Liuota hiiva, suola ja sokeri kylmään nesteeseen. Lisää hienoksi murskatut mausteet, öljy ja vehnäjauhot. Vaivaa 810 minuuttia, eli kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa taikinakulhon reunoista ja käsistä.

Jaa taikina kahteen osaan, muotoile palat leiviksi ja pane ne voideltuihin leipävuokiin. Peitä vuoat liinalla ja anna leipien kohota huoneenlämmössä vähintään tunti, viileällä säällä kauemmin. Leivät ovat paistovalmiita, kun painat leivän pintaa kevyesti sormenpäällä ja painauma palautuu ylös. 

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista n. 30 minuuttia.

Jäähdytä ritilällä ja herkuttele!

perjantai 20. helmikuuta 2015

Peltileipä

Näkkileipä Tässä ensimmäinen näkkileipäkokeiluni. Ohjeella on jo ikää, joten se on hieman vanhahtava, mutta tämä meillä Peltileiväksi nimetty näkkäri on keittiömme klassikko.

n. 40 palaa

50 g hiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
0,5 tl suolaa
2 tl sokeria
1 tl jauhettua anista
1 tl jauhettua fenkolia
100 g voisulaa
5 dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva haaleaan veteen. Lisää suola, sokeri, mausteet ja haaleaksi jäähtynyt voisula. Sekoita joukkoon ruis- ja vehnäjauhot. Vaivaa hetki, jotta taikinasta tulee tasalaatuista. Kohota leivinliinalla peitettynä 15 minuuttia.

Kaada taikina pöydälle ja jaa se neljään osaan. Kauli jokainen pala leivinpaperin päällä kolme milliä paksuksi levyksi. Rei'itä kuviokaulimella tai pistele haarukalla. Siirrä levy leivinpaperin avulla leivinpellille. Kohota peitettynä 15 minuuttia.

Peltileipä


Leikkaa levy veitsellä tai taikinapyörällä paloiksi. Paista kiertoilmauunissa 225 asteessa n. 10 minuuttia. Tavallisessa uunissa lämpöä saa olla 250 astetta.

Taita näkkileipä heti paiston jälkeen paloiksi. Käytä tarvittaessa apuna veistä tai taikinapyörää. Jäähdytä ritilällä. 

perjantai 13. helmikuuta 2015

Tähkäsämpylät

Tähkäsämpylä Leivinlaudalla blogi helmikuu 201510 kpl

5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
0,5 dl öljyä
1 dl vehnärouhetta
2 dl kaurahiutaleita
1112 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva haaleaan veteen. Lisää suola, öljy, vehnärouhe ja kaurahiutaleet. Mittaa joukkoon puolet vehnäjauhoista ja vaivaa sen jälkeen taikinaa samalla vehnäjauhoja vähitellen lisäten noin 10 minuuttia. Kohota leivinliinan alla puolisen tuntia.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo se kahdeksi tangoksi. Leikkaa molemmat viiteen, tasakokoiseen palaan. Pyörittele paloista soikeita sämpylöitä, joiden toinen pää on suippo. Leikkaa kumpaakin kylkeen neljä viiltoa. Siirrä leivinpaperilla päällystetylle leivinpellille nousemaan. Kohota 30 minuuttia.

Paista 225 asteen lämmössä n. 15 minuuttia. Jäähdytä leivinliinan alla. 

perjantai 6. helmikuuta 2015

Speltti-saksanpähkinäleipä

Spelttileipä leivinlaudalla.blogspot.fiOnko sinulla jo hapanjuuri? Eikö? Ei hätää, tässä helppo valmistusohje. 

3 leipää

10 g hiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
3 dl juurta
8 dl luomuspelttijauhoja

Liuota hiiva veteen. Lisää juuri ja jauhot. Jätä huoneenlämpöön tunniksi. Siirrä seos kylmään ja jätä se sinne lepäämään seuraavaan päivään.

edellisenä päivänä tehty esitaikina
30 g hiivaa
3 dl kylmää vettä
1 rkl suolaa
3 dl saksanpähkinöitä
6 dl luomuspelttijauhoja
9 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva veteen. Lisää kaikki aineet esitaikinaan. Vaivaa n. 10 minuuttia. Jätä kohoamaan huoneenlämpöön pariksi tunniksi.

Kaada taikina jauhotetulle leivinlaudalle. Kääntele hellästi muutaman kerran. Älä survo taikinasta ilmaa pois! Jaa kolmeen osaan. Laita palat muovikulhoihin, joita ei ole jauhotettu tai rasvattu. Jätä nousemaan puoleksi tunniksi.

Jätä leivinpelti uuniin ja kuumenna kiertoilmauuni 200 asteiseksi, tavallinen uuni 225 asteeseen.

Kaada kohonnut taikina kulhosta kuumalle, leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Koska astiaa ei käsitelty, osa taikinasta on toivottavasti tarttunut siihen kiinni. Nappaa kulhossa oleva loppu taikina käsiisi ja töki se leivän pinnalle, jolloin siihen muodostuu rustiikkinen kuvio.

Paista n. 20 minuuttia. Kopauta leivän pohjaa ja tarkista, että leipä on kypsää. Maista!