All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

torstai 26. maaliskuuta 2015

Herkkunäkkileipä



Monet laihduttavat ystäväni ovat löytäneet tästä näkkileivästä perunalastujen ja muiden sipsien korvikkeen. Tästä on tullut myös taaperojen himokki, koska tämä hauras herkku rapsahtaa hauskasti suussa paloiksi, vaikka hampaita olisi vasta pari. Gluteeniton näkkileipä sopii myös keliaakikoille. Meillä muilla ei ole mitään tekosyytä. Voisimme syödä tätä näkkileipää vaikka kuinka paljon, siitä yksinkertaisesta syystä, että se vain on niin ylettömän hyvää. Yhden maistiaisen jälkeen on vaikeata olla ottamatta seuraavaa palaa.

2 uunipellillistä

4 dl maissijauhoa
0,5 dl riisihiutaleita
1 tl suolaa
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl unikonsiemeniä
0,5 dl öljyä
5 dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljy ja vesi. Sekoita tasaiseksi. Lämmitä mikroaaltouunissa 500 teholla 5 minuuttia. Jäähdytä hetki.

Painele mikrossa puuroutunut seos käsin mahdollisimman ohueksi levyksi leivinpaperin päälle. Sirottele koristeeksi pinnalle seesamin- ja auringonkukansiemeniä ja taputtele ne kiinni taikinaan. Leikkaa levy veitsellä tai taikinapyörällä paloiksi.

Paista 150 asteessa noin 1,5 tuntia. Taita varovasti paloiksi. Anna jäähtyä.

keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Voisämpylät

KukkasämpylätMaitoa, hunajaa ja voita. Näistä aineksista syntyy syntisen hyvää aamiaisleipää! Minulla on tapana leipoa nämä sämpylät jo illalla ja aina saan olla huolissani onko aamulla enää yhtään jäljellä. 

Reilusti voita sisältävät sämpylät eivät kaipaa voita tai muita lisukkeita, joten ne sopivat erinomaisesti myös brunssipöytään ja salaatin kaveriksi lounaalle, missä niistä on helppo taitella herkullisia suupaloja.

Ohjeen reilunkokoiset sämpylät sopivat rustiikkisen tarjoiluun. Jos haluat pientä ja sievää tarjottavaa, leivo taikinasta parikymmentä sämpylää, voitele ne munalla ja ripottele päälle unikonsiemeniä.

8 kpl

25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
3 dl maitoa
75 g voita
n. 8 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen maitoon. Lisää 6 dl jauhoista. Vaivaa joukkoon pehmeä voi ja loput jauhoista. Jatka vaivausta kunnes taikina on kimmoisaa.

Peitä liinalla ja anna kohota huoneenlämmössä 30 minuuttia.

Kaada taikina pöydälle ja vaivaa se uudelleen kimmoisaksi. Jaa 8 palaan. Pyörittele paloista pallot. Laita ne leivinpellille ja leikkaa jokaisen sivulle viisi viiltoa. Ripottele päälle hieman jauhoa. Peitä liinalla ja kohota huoneenlämmössä 20 minuuttia.

Paista 250 asteessa 8-10 minuuttia.

perjantai 13. maaliskuuta 2015

Reikäleipä

Ruisleipä Leivinlaudalla blogista
Ruisleipiä leipävartaassa
Lapsena ihmettelin mummolassa käydessäni naapurin setää, joka pesi leipänsä. Eihän leipää pestä! No, ei hän sitä pessytkään. Sedällä oli tapana syödä kuivattua reikäleipää, joka muuttui vedellä kastamalla kivikovasta kakusta sitkeäksi, syötäväksi leiväksi.

Tapa lienee aiemmin ollut monelle tuttu, sillä Länsi-Suomessa lähes joka talon tuvan katossa oli reikäleivän kuivaamiseen tarkoitetut vartaat. Isoisoäitini talossa ne ovat yhä. Ohutta, kuivaamiseen sopivaa ruisleipää, jossa oli ripustusreikä keskellä leivottiin erityisesti syksyllä suuri määrä. Vartaassa ne säilyivät hyvin talven yli ja olivat aina kätevästi käden ulottuvilla.

3 leipää

1. päivä ilta

1 dl juurta
2,5 dl kädenlämpöistä vettä
2,5 dl luomuruisjauhoja


Sekoita juuri, vesi ja jauhot tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä yön yli (12–20 tuntia) tekeytymään lämpimään (n. 24–26 °C) paikkaan. Seuraavana päivänä seoksen pitäisi kuplia iloisesti, mikä kertoo raskin olevan käyttövalmista.

2. päivä

1,5 tl suolaa
2,5 dl kädenlämpöistä vettä
67 dl luomuruisjauhoja

Sekoita illalla tehtyyn raskiin suola, vesi ja ruisjauhot. Vaivaa tasaiseksi ja jätä kohoamaan kuudeksi tunniksi. Taikina kohoaa hitaasti, koska ohjeessa ei käytetä hiivaa.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kolmeen osaan. Pyöritä palat palloiksi ja muotoile niistä leivinpaperin päällä ohuet, pyöreät levyt. Tee jokaiseen leipään keskelle pyöreä reikä ja pistele pinta haarukalla. Kohota 2 tuntia.

Paista 200 asteen lämmössä uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

perjantai 6. maaliskuuta 2015

Aamiaissämpylät

AamiassämpylätVastapaistetut, vielä lämpimät sämpylät ovat ihania aamiaisella! Tällä ohjeella leivonta onnistuu aamu-unisiltakin, sillä taikina tehdään valmiiksi jo illalla. 

16 sämpylää

5 dl vettä

1/3 pkt (n.17 g) hiivaa
1 tl suolaa
n. 11 dl vehnäjauhoja

1. päivä, ilta
Liuota hiiva ja suola kylmään nesteeseen ja lisää vehnäjauhot. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Käsin tämä vie n. 10 minuuttia, mutta tässä kohtaa ei saa laiskotella! 

Peitä taikinakulho muovilla ja pane astia yöksi jääkaappiin. 

2. päivä, aamu
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa huolella. Jaa kahtia. Rullaa paloista tangot ja leikkaa molemmat kahdeksaan, tasakokoiseen palaan. Pyörittele paloista sämpylöitä ja nosta ne leivinpaperien päälle nousemaan. Kohota liinan alla noin tunti.

Jätä leivinpelti uuniin ja kuumenna uuni 250 asteeseen. Siirrä kohonneet sämpylät leivinpaperin avulla kuumalle pellille ja paista 10–15 minuuttia. Jäähdytä ilman liinaa. Tuoksu herättää viimeisimmätkin unikeot aamiaiselle.