All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 26. elokuuta 2015

Tarkan emännän leipä




Tämä Tarkan emännän leivän ohje on tällainen nuukailuresepti, johon uppoaa kahden muun reseptin sivutuotteet. Mitään ei tarvitse heittää pois.

Hellepäivien suosikkijuomiimme kuuluu jäiden kanssa tarjottava barley water, ohravesi, jonka reseptin olen vuosia sitten poiminut jostain lehdestä. Juoman valmistuksesta jää ohrasuurimoita, jotka käytän tähän leipään. Taikinanesteenä on juuston valmistuksesta jäänyt hera.

Jos barley water ei innosta, ohrasuurimot voi erikseen keittää tätä leipää varten. Heran voi korvata vedellä.

Barley water

n. 2 l 

4 rkl ohrasuurimoita 
1,5 l vettä 
3 sitruunaa 
3 rkl hunajaa 
7 dl kivennäisvettä 
Lasiin: 
jäitä
sitruunaviipaleita 

Pane ohrasuurimot ja vesi kattilaan ja kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Hauduta lientä 30 minuuttia ja siivilöi suurimot pois vedestä. 

Puserra mehu sitruunoista ja lisää jäähtyneen ohraveden joukkoon. Makeuta juoma hunajalla. Lisää joukkoon kivennäisvesi.

Tarjoa juoma jääkuutioilla ja sitruunaviipaleilla koristettuna.

Jos et halua ennen leivän leipomista valmistaa juomaa, käsittele ohrasuurimot seuraavasti: 
4 rkl ohrasuurimoita
5 dl vettä

Kiehauta ohrasuurimot ja hauduta kannen alla puolisen tuntia. Valuta vesi pois ja jäähdytä. (Tämän voi tehdä jo päivää ennen leipomista.)

Tarkan emännän leipä

2 leipää
5 dl heraa (tai vettä)
25 g hiivaa
Barley waterin valmistuksesta jääneet ohrasuurimot
1,5 tl suolaa
2 dl sihtiruisjauhoja
n. 13 dl hiivaleipäjauhoja
2 rkl rypsiöljyä

Murenna hiiva kylmään heraan. Lisää keitetyt ohrasuurimot, suola ja sihtiruisjauhot. Vaivaa sekaan hiivaleipäjauhoja, kunnes taikina on lähes valmis. Kaada joukkoon rypsiöljy. Vaivaa tarpeen mukaan taikinaan vielä hieman hiivaleipäjauhoja. Taikina saa kuitenkin jäädä mieluummin liian löysäksi kuin olla liian kiinteää.

Peitä leivontakulho liinalla ja anna taikinan nousta huoneenlämmössä n. 2 tuntia. 

Vaivaa noussut taikina ja jaa se kahteen osaan. Leivo molemmista paloista pitkä pötkö ja kierrä se kierteelle. Nosta leivät leivinpellille ja jätä liinan alle nousemaan puoleksi tunniksi. 

Paista leipiä 250-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Alenna uunin lämpö 200-asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia. Ota leivät uunista ja jäähdytä ritilällä ilman liinaa.

Leivät pysyvät pitkään tuoreena, mutta sopivat myös hyvin pakastettaviksi.


torstai 20. elokuuta 2015

Pataleipä

Pataleivän leivontaan on viisasta ryhtyä viikonloppuna, jolloin on enemmän aikaa puuhata keittiössä. Jos leivontaa ryhtyy puoliltapäivin lauantaina, leipä on valmista sunnuntaina aamupäivällä. Tämä mahtavanmakuinen leipä jos mikä sopiikin hyvin pyhäpäivän herkuksi.

Tarvitset leivän valmistukseen hapanjuuren, jonka valmistusohjeen löydät täältä.

1 leipä

1. päivä

1 dl hapanjuurta
1,5 dl kädenlämpöistä vettä
1,5 dl vehnäjauhoja

Sekoita hapanjuuri, vesi ja jauhot tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä raski huoneenlämpöön 7–9 tunniksi. 

1,5 dl vettä
1,5 dl spelttijyviä

Kiehauta spelttijyvät. Jätä veteen jäähtymään.

4 dl kylmää vettä
18 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
0,5 dl leipämallasta

Lisää jäähtyneeseen vesi-spelttiseokseen 4 dl kylmää vettä, vehnäjauhot, grahamjauhot ja leipämallas. Anna turvota 30 minuuttia.

10 g hiivaa
1 rkl suolaa
1 dl ruisrouhetta
raski

Sekoita hiiva, suola ja ruisrouhe raskiin. Yhdistä raskiseos turvonneeseen speltti-jauhoseokseen. Vaivaa sileäksi. Pane taikina öljyttyyn, syvään kulhoon. Peitä liinalla.

Taittele taikina kimmoisaksi tunnin kuluttua. Toista puolen tunnin välein vielä kolme kertaa.

Peitä kulho ja jätä taikina yön yli huoneenlämpöön.

2. päivä

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja taittele se kimmoisaksi. Muotoile taikinasta yksi iso leipä ja nosta se öljyttyyn kulhoon. 

Peitä liinalla. Kohota kaksi tuntia.

Pane rautapata kansineen uuniin ja kuumenna uuni 250 asteeseen. Kaada kohonnut leipä kuumaan rautapataan ja pane kansi päälle. Paista 20 minuuttia. Poista kansi, aseta uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista vielä 25 minuuttia. 

Jäähdytä ritilällä ilman liinaa.

keskiviikko 12. elokuuta 2015

Saaristolaisnäkkäri

Rosmariinilla maustetussa saaristolaisnäkkärissä on kiva metsäinen maku, minkä vuoksi se on yksi suosikkileivistäni. Minulla on tapana leipoa sitä mökkituliaisiksi saaristoon, koska se on paitsi herkullista myös pitkään vähän karummissakin oloissa säilyvää - siis, ellei tule syödyksi!

20 kpl

3 dl vettä
3 dl spelttihiutaleita
0,5 dl öljyä
0,5 tl suolaa
1 tl rosmariinia
1 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja 
1 dl pellavansiemeniä 
Päälle:
merisuolahiutaleita

Kiehauta vesi. Sekoita joukkoon spelttihiutaleet. Anna jäähtyä hetki. Lisää öljy. Yhdistä kaikki kuivat aineet ja sekoita seos puuroon.

Painele taikina käsin mahdollisimman ohueksi levyksi leivinpaperin päälle pellille. Taikinasta tulee yksi 60 cm leveän uunin uunipelti laidasta laitaan. Sirottele pinnalle merisuolahiutaleita ja taputtele ne kevyesti kiinni taikinaan. Leikkaa levy veitsellä tai taikinapyörällä paloiksi. Pistele haarukalla.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 40 minuuttia. Sammuta uuni, mutta jätä näkkileivät uunin jälkilämpöön kuivumaan.

Leikkaa paloiksi. Jäähdytä ritilällä. 

maanantai 10. elokuuta 2015

Leipä oli 30-luvun Facebook

Metsämäen talossa leivottiin 30-luvulla ruisleipää, kakkoa ja pullaa

Isotätini Tyyne Metsämäki muisteli leiponeensa leipää ensimmäisiä kertoja 10-vuotiaana 30-luvulla. Huittisissa leivottiin satakuntalaista, hapanjuureen tehtyä hiivaleipää, kakkoa, ruisleipää ja pullaa.

Ruisleipä kuului ruokapöytään. Kakkoa syötiin aamiaisella ja päivän mittaan kahvitauoilla. Tuore pulla oli pyhäpäivän makupala. Kunnon emännällä täytyi aina olla tarjottavaa myös yllättäen taloon poikkeaville vieraille. Vierasvaraksi kaapista löytyi pullasta kuivatettuja ”vieraskorppuja”. 

Joka talossa syötiin kotona leivottua leipää. Kaupasta ostettu näkkileipä oli harvinainen herkku, jota moni maistoi vasta teini-iässä.


Pyhänä pöydässä piti olla uutta leipää

Jos muut työt sallivat, leivontapäivä oli loppuviikolla, jotta pyhäksi saatiin uutta leipää. 

Leivonta aloitettiin viikon puolivälissä tuomalla jauhot aitasta kangassäkissä tupaan lämpenemään. Leipä leivottiin itse kasvatetusta viljasta, jota käytiin jauhattamassa joen rannalla Korkiakosken myllyssä parin viikon välein. Samalla reissulla jauhettiin sekä talon emännän tarvitsemat jauhot että eläinten rehu. 

Illalla esiin otettiin pitkä, ”huonosti kraapittu” puukaukalo, jossa oli edellisen leivontakerran jäljiltä kuivunutta taikinaa. Kaukalon reunoille kuivunut leipäjuuri saatiin aktiiviseksi sekoittamalla siihen vettä ja jauhoja ja jättämälle se pariksi yöksi liinan alle hapantumaan. Kylmällä ilmalla tosin saattoi käydä niinkin, ettei juuri ottanut käynnistyäkseen. Silloin mukaan liotettiin pala hiivaa. ”Kauppaan pääsi oikein kauppiaan kutsusta vielä myöhään illallakin porstuan kautta hiivaa hakemaan”. Ja haettava sitä oli, sillä kaikki leipä oli hapanjuureen tehty.

Leipätaikinan teko aloitettiin aikaisin aamulla pari päivää myöhemmin 2 – 3 naisen voimin kaatamalla kaukaloon juuren sekaan kaksi ämpärillistä vettä. Jauhoja ja suolaa lisättiin joukkoon näppituntumalla ilman sen kummempia mittoja. Joskus mukaan sekoitettiin anista makua antamaan, mutta kauppatavarana se oli harvinainen lisä. Hunajaa, siirappia tai muita makeutusaineita ei käytetty.

Valtavan taikinan alustaminen oli raskas työ, mutta taikinan vaivasi riuska leipoja yksinään.

Muutama leipä leivottiin limpuiksi, ”kun ne olivat olevinaan maultaan parempia”, mutta yleensä sekä kakko että ruisleipä leivottiin reikäleiviksi, jotka oli helppo säilyttää leipävartailla tuvan katossa. Tämän ymmärtää, kun leipiä leivottiin neljä laudallista. Yhdelle laudalle mahtui 30 leipää, joten leipiä paistettiin leivontapäivänä 120 kappaletta. Tuvan kaapissa säilytettyyn, juurista tehtyyn leipäkesselliin mahtui vain muutama leipä. 

Leivinuuniin mahtui 30 leipää kerralla

Leivinuuni lämmitettiin kahdella pesällisellä puita. Jos uuni oli ”laiskasti lämmitetty”, uuniin heitettiin puiden jälkeen koivunkerppuja, joista levisi tupaan hyvä tuoksu.

Kun hiilet oli poistettu, uuni pestiin koivun vitsaksista tehdyllä uuniluudalla, minkä jälkeen uunissa paistettiin pari koeleipää. Kokenut leipuri osasi yleensä hyvin arvioida uunin lämpötilan ja paistamista voitiin jatkaa, kun ensimmäiset maistiaiset oli otettu uunista pois. Jos uuni oli liian kuuma, sitä lakaistiin kostutetulla uuniluudalla ennen kuin ensimmäisen laudan leivät pantiin uuniin.

Syksyisin maaseudulla kiersi kalakauppias, joka möi tynnyreihin säilöttyä suolasilakkaa, arvostettua herkkua, josta lähes joka leivontapäivän päätteeksi leivottiin suolasilakkaleipää. Uunin jälkilämmössä valmistettiin myös rosolli- ja silakkalaatikkoa, karjalanpaistia ja ohraryynipuuroa. Pari viikkoa ennen joulua teurastettiin leipomispäivänä sika ja uunissa paistettiin ryynimakkaroita.

Hävikkiä ei tunnettu

Työt maatalossa vaativat paljon työvoimaa. Talon oman väen lisäksi tiloilla oli usein kausityöntekijöitä esim. tappuriväkeä, jolloin ruokittavia suita oli helposti parikymmentä, usein enemmänkin. 

Leivotut leivät hupenivat rivakkaan tahtiin, sillä leipää syötiin kaikilla aterioilla. Leivän päällä oli tavallisesti voita ja paistettua sikaa. ”Salaatinlehdet olivat lampaan ruokaa”. Kurkkua ja tomaattia taas ei leivälle laitettu ennen kuin niitä alettiin toisen maailmansodan jälkeen itse kasvattaa. Juusto oli maidosta juoksuttimella tehtyä kotijuustoa, joka syötiin ruoan kanssa, ei leivän päällä. 

Leipää ei mennyt koskaan hukkaan. Jos seuraavana leipomispäivänä orressa oli jäljellä kuivaa leipää, se vietiin hevosille ja lehmille.

Pruukattiin poiketa kylässä ja oltiin vieraanvaraisia 

Lämpimäiset olivat olennainen osa vieraanvaraisuutta. Työväelle annettiin usein lämmin leipä kotiin vietäväksi. Kahteen naapuriin oli leipomispäivänä tapana viedä kolme leipää kumpaiseenkin ja ”isä vei leivän suutarille, joka asui vähän kauempana”. Talossa poikkeavat vieraat saivat hekin lämpimäiset mukaansa. 

Vieraita kävi päivittäin, kun syystyöt oli saatu tehtyä ja ”Mikoksi ämmät pirttiin”. Joulunalus oli erityisen kiireistä aikaa, kun jouluksi piti saada pellavat kehrättyä. Silti mentiin naapuriin kyläilemään ja ”tuli vieraita viivykkeeksi”. Taloon poikkeavat vieraat olivat aina mieluinen keskeytys päivän töihin. Laitettiin pannu hellalle, keitettiin kahvit, tarjottiin kakkoa ja pullakorppuja ja ”juteltiin kylän asiat valmiiksi”.

Kukaan ei jäänyt ilman tuoretta, lämmintä leipää. Yksin asuvat vanhukset, sairaat ja ”muutoin vaivaalloiset” saivat vastapaistettua leipää naapureilta. Naapuriapuun ei kuitenkaan ollut pakko turvautua. Muusikko Eino Paunun sisar, Iita Paunu, tunnettu huittislainen pitokokki, kävi pitokokkitoimensa ohessa leipomassa leipää yksin asuvien, iäkkäiden kyläläisten kotona.

Leipä oli 30-luvun Facebook, yhteisöllinen tekijä, joka toi ystävät, sukulaiset ja tuttavat yhteen ja tarjosi mahdollisuuden yhteydenpitoon ja kuulumisten vaihtoon. 

Leipurien ketju

Leipää leipoessa on mukava tunne kuulua tähän pitkään, oman suvun leipojien ketjuun. Seuraavan sukupolven opetuskin on jo aloitettu. Poikani on innokas leipuri.

keskiviikko 5. elokuuta 2015

Kantarellileipä

Keltavahveroleipä Leivinlaudalla blogistaKesän ensimmäiset kantarellit perataan pannulle ja herkutellaan pois heti, kun metsästä kotiin keretään. Toisesta satsista malttaa ehkä jo leipoa leipääkin. 

Jos on huono sienivuosi, tai metsään on sienikuumeessa tullut mentyä ennen kuin sienestyskausi on oikeastaan alkanut, täytettä löytyy leipään hyvällä onnella 2 desilitraa. Kun sieniä on runsaasti, täytteen määrä tuplataan. Leipä on molemmissa tapauksissa herkullista.

2 leipää

3 dl haaleaa vettä
0,5 dl öljyä
25 g hiivaa
0,5 tl suolaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
Täyte:
2-4 dl voissa paistettua, suolalla ja valkopippurilla maustettua kantarelli-sipuliseosta
0,5 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
0,5 dl paahdettuja kurpitsansiemeniä
Koristeluun:
1 kananmuna
hyppysellinen suolaa
auringonkukansiemeniä
kurpitsansiemeniä

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen vesi-öljyseokseen. Alusta joukkoon vähitellen vehnäjauhoja. Vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa.

Peitä taikina ja anna kohota huoneenlämmössä 30 minuuttia.

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se uudelleen kimmoisaksi. Jaa kahteen osaan. Kauli molemmista paloista hieman leivinpellin pitkää sivua lyhyempi, suorakaiteen muotoinen levy. Ripottele levyille sieni-sipuliseos ja siemenet. Aloita taikinalevyjen pitkältä sivulta ja kääri ne rullaksi. Tarkista, että saumakohdat jäivät rullien alapuolelle. Nosta leivät leivinpaperin päälle pellille. Viillä molempiin leipiin 5 viiltoa terävällä veitsellä. Kohota peitettynä.

Riko kananmuna ja lisää siihen ripaus suolaa. (Suola rikkoo munan hyytelömäisen rakenteen ja tekee siitä juoksevaa, minkä  jälkeen sillä on helpompi voidella leivonnaisia.)

Sivele leipien pinta munalla ja ripottele päälle auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä.

Paista 225 asteessa n. 20 minuuttia. 

Peitä ja jäähdytä ritilällä.