All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

tiistai 8. maaliskuuta 2016

Fenkolileipä






Fenkolileivän taikina on suuri, koska leipä sopii pakastettavaksi. Tai voihan ylimääräisen leivän viedä vaikka tuliaisiksi. Vastaleivottua leipää on aina ihana tarjota myös omille vieraille. Fenkolileivästä saa aivan mahtavia juustoleipiä teepöytään. 

3 leipää

5 dl kaurahiutaleita
5 dl ohrajauhoja
2 rkl fenkolin siemeniä, karkeana rouheena
1 l kiehuvaa vettä
0,5 dl hunajaa
1 dl öljyä
2 tl suolaa
50 g hiivaa
n. 10 vehnäjauhoja

Mittaa kaurahiutaleet, ohrajauhot ja huhmareessa rouhitut fenkolin siemenet taikinakulhoon. Sekoita. Kaada joukkoon kiehautettu vesi. Sekoita tasaiseksi ja jätä jäähtymään. 

Lisää kädenlämpöiseen puuroon hunaja, öljy ja veteen liuotettuna suola ja hiiva. Alusta joukkoon vähitellen vehnäjauhoja ja vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia.

Kohota leivinliinan alla tunnin verran.

Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa hetki. Ota pala taikinaa sivuun koristeita varten ja jaa loppu taikina kolmeen osaan. Muotoile paloista pitkulaiset limput ja nosta ne öljyttyihin vuokiin. Taputtele koristelutaikina ohueksi levyksi ja leikkaa siitä veitsellä lehtiä. Jauhota leivät ja kiinnitä lehdet vedellä niiden pintaan. Jos lehdissä on jauhoa, sivele se pois vedellä.

Peitä leivät liinalla ja kohota n. 50 minuuttia. 

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista leipiä 10 minuuttia. Laske uunin lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 40–50 minuuttia.

Jäähdytä ritilällä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti