All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Puutarhurin sämpylät





Aterialta jäi pari keitettyä perunaa, joten viikon reseptiksi valikoitui yksi mieliohjeistani, ihanat perunasämpylät. Herkuksi sämpylät nostaa ruohosipuli, kasvimaan suosikkini, jota nykyisin saa yrttien tapaan kuivattuna kaupasta. 

12 sämpylää

5 dl haaleaa vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
2 kpl (250 g) keitettyä perunaa
50 g sulatettua voita
2 rkl kuivattua ruohosipulia
14 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen veteen. Kuori perunat ja raasta ne seokseen. Lisää sulatettu voi ja kuivatettu ruohosipulisilppu. Sekoita. Lisää joukkoon jauhot vähän kerrallaan ja vaivaa taikinaa 8–10 minuuttia. 

Peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia. 

Kaada taikina reilusti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se uudelleen kimmoisaksi. Rullaa taikina tangoksi ja leikkaa se kahteentoista palaan. Pyörittele paloista pyöreitä sämpylöitä, jauhota pinta ja nosta leivinpaperilla suojatulle pellille. 

Viillä sämpylät ja kohota 30 minuuttia. Ja vinkkinä, viiltämiseen vallan mainio työkalu on grillitikun nokkaan pistetty partakoneenterä, kevyt ja kätevä käyttää. 



Paista 250 asteessa 15 minuuttia. 

Nosta ritilälle ja jäähdytä. 

Sämpylät säilyvät hyvin. Voit leipoa ne illalla ja tarjota aamiaisella munakokkelin kanssa. Ihan käsittämättömän hyvää!

2 kommenttia:

  1. Moikka! Tuli kyllä ihan älyttömän hyviä "sämpylöitä"! Lainausmerkeissä sen vuoksi, että taikina onnistui niin hyvin, että tuli 12 megamegakokoista sämpylää, melkeinpä voisi sanoa minileipää : ) Laitoin reilun desin ruisjauhoja ja loput vehnää. Ensi kerralla (muussia on edelleen jäljellä...) laitan spelttiä ja vehnää jossain suhteessa.
    Nauroin kyllä itselleni - olen VUOSIA miettinyt, että pitäisi jostain löytää ja tilata sellainen leivänviiltoveitsi. Käytössä on ollut maalarinteippi/partakoneenteräviritelmä, mutta tuo sinun vinkkisi on kerrassaan briljantti - ei vaan itse ole tajunnut! Nyt jäivät erikoiskaupat nuolemaan näppejään :)
    Terv. TiV

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että maistui. Itsekin pidän näistä sämpylöistä ihan mielettömästi. Sen takia sämpylät ovat ISOJA. Jauhoja voi oman maun mukaan vaihdella , ja tehdä sämpylät vaikka pelkästään speltistä. Mitä tulee tuohon taikinanviiltotyökaluun, en minäkään sitä heti keksinyt, vuosia meni täälläkin ensin (usein tylsällä) veitsellä nyhvätessä. Nyt se rakkaimpia keittiövempaimpiani. Olen nimennyt sen viiltoriksi.

      Poista