All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

torstai 24. maaliskuuta 2016

Tuliaisleipä



Monissa ruokakulttuureissa leipä on keskeinen osa pääsiäisperinteitä. Pääsiäisleipä on makeaa ja mausteista, enemmän pullaa kuin leipää muistuttava. Paaston jälkeen kananmunissa, voissa, sokerissa, hedelmissä, pähkinöissä ja mausteissa ei säästellä.

Meidän perheen pääsiäisleipä on ruisleipä, mutta makeutta ja mausteita löytyy siitäkin. Reseptistä tulee mukavasti kolme limppua, joten yhden tai pari leivistä voi viedä tuliaisiksi, jos pyhien aikaan tulee kyläiltyä. Reissupäivänä ei jauhopusseihin tarvitse koskea, sillä leipä leivotaan päivää ennen viipalointia.

3 leipää

7 dl kotikaljaa
50 g hiivaa
1,5 dl siirappia
1,5 tl suolaa
0,25 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
14 dl ruisjauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva, siirappi ja suola kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää mausteet. Vaivaa joukkoon ruisjauhot ja sen jälkeen tarpeen mukaan vehnäjauhoja.

Peitä taikinakulho liinalla ja kohota tunnin verran. 

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa sitä hetki. Jaa taikina kolmeen osaan ja leivo niistä pyöreät limput. Nosta leivät leivinpaperilla suojatulle pellille. 

Kohota liinan alla 30 minuuttia. 

Paista 175-asteessa noin tunti. 

Jäähdytä ritilällä leivinliinan alla. Viipaloi ja maista vasta seuraavana päivänä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti