All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Kuminainen pomeranssileipä



Suomi on kuminasuurvalta. Maailmanmarkkinoiden kuminasta lähes kolmannes tulee Suomesta. Suomen ylivoimatekijä on pitkä, valoisa kesä, jonka vuoksi suomalaisessa kuminassa on kolme kertaa enemmän aromaattisia öljyjä ja makua kuin Keski-Euroopassa viljellyssä kuminassa.

Me varsinaissuomalaiset olemme mieltyneet erityisesti kuminalla maustettuun leipään ja sitä onkin tässä leivässä reilusti. Jos kumina ei ole mielimausteesi, jo 3 ruokalusikallista on riittävä määrä. Tai, jätä kumina täysin pois taikinasta, silloin esille nousee pomeranssinkuoren maku, joka sopii ruisleipään loistavasti.  

Taikina on raskas, joten suosittelen leivän leipomista yleiskoneella. Käsin taikinaa ei tahdo jaksaa vaivata kimmoisaksi.

Huomaa myös leivän lepoaika ennen kuin sen voi viipaloida. Kuminaisen pomeranssileivän valmistuminen vie 2–3 päivää. 

2 leipää

1. päivä

5 dl ruisjauhoja
1 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
5 dl kiehuvaa vettä

Sekoita pomeranssinkuori ruisjauhoihin, kaada joukkoon kiehuva vesi ja sekoita tasaiseksi. Peitä kulho liinalla ja jätä yön yli huoneenlämpöön.

2. päivä

5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
edellisenä päivänä tehty esitaikina
10 dl ruisjauhoja
0,5 dl kuminaa
1,5 dl siirappia
3 dl ruisjauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon edellisenä päivänä tehty esitaikina ja vaivaa koneella joukkoon 10 dl ruisjauhoja. Peitä ja jätä huoneenlämpöön neljäksi tunniksi.

Vaivaa taikinaan kuminat, siirappi ja loput jauhot. Peitä ja kohota puoli tuntia.

Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle, vaivaa hetki ja jaa se kahdeksi palaksi. Leivo palat leiviksi ja nosta ne kahteen, voideltuun vuokaan. 




Peitä ja kohota puoli tuntia.

Paista leipiä 200-asteisessa uunissa, alatasolla, noin tunti. 

Kumoa leivät ritilälle, anna jäähtyä 15 minuuttia, sumuta kevyesti vedellä ja kiedo leivinliinaan. Kun leivät ovat täysin jäähtyneet, kääri ne tiukasti muoviin ja anna asettua 12 päivää ennen kuin leikkaat niistä viipaleita. 


torstai 19. toukokuuta 2016

Helppo jättileipä



Helpon jättileivän ulkonäkö on rujo, mutta minkä se näössä menettää, sen se maussa voittaa. Lisäksi, leipä säilyy pitkään tuoreena. Ihana arkileipä! Juuri tällaisten leipien takia leivon leipäni kotona.

1 iso leipä

1 l kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
3 dl kaurahiutaleita
1 l vehnäjauhoja
1 l hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Mittaa joukkoon kaurahiutaleet. Alusta taikinaan ensin vehnäjauhot ja sen jälkeen hiivaleipäjauhot.

Peitä liinalla ja kohota tunti.

Kaada löysä taikina paperilla suojatulle pellille, muotoile siitä leivinlastan avulla leipä ja pane se heti, kohottamatta, uuniin.

Paista leipää 250 asteessa 20 minuuttia. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista vielä 30 minuuttia. 

Tarkista koputtamalla leivän kypsyys ja jäähdytä ritilällä.

keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Ruisnäkkileipä



Mökkikausi on avattu. On näkkileivän aika. Tervetuloa kesä ja laiturin nokassa onginta!

12 kpl

1/4 pkt (n. 13 g) hiivaa
1 tl suolaa
5 dl maitoa
5,5 dl ruisjauhoja
2 dl härkäpapujauhoja
6 dl vehnäjauhoja
Päälle:
kuminoita
merisuolahiutaleita

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen maitoon. Alusta joukkoon jauhot.

Kohota liinan alla 45 minuuttia.

Kaada taikina hyvin jauhotetulle työtasolle, vaivaa se palloksi, jaa kahteen osaan ja kauli molemmat palat vuorollaan ohueksi levyksi. Ota levyistä 20 cm halkaisijaltaan olevan irtokakkupohjavuoan reunalla pyöreitä leipiä ja nosta ne leivinpaperilla suojatulle pellille.

Kohota hetki, pistele, sumuta vedellä ja ripottele päälle merisuolahiutaleita ja kuminoita. Paista 200 asteessa 15 minuuttia / pelti.

Jäähdytä ritilällä.

keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Lohjan limppu



Piimään ja omenasoseeseen tehty makea limppu on lohjalainen perinneruoka, mutta kelpaa sitä syödä muuallakin.

Jos siirappivesi ei ole kovin siirappista voit voidella leivät ohjeen mukaan vasta paiston jälkeen. Jos haluat käyttää reilusti siirappia, voitele limput jo paistamisen loppupuolella, jotta valmiiden leipien pinta ei jää tahmeaksi.

3 pientä limppua

2,5 dl piimää
5 dl makeuttamatonta omenasosetta
1 dl siirappia
3/4 pkt (n. 40 g) hiivaa
1,5 tl suolaa
8 dl ruisjauhoja
7–8 dl hiivaleipäjauhoja

Sekoita hiiva ja suola kädenlämpöiseen piimä-omenasose-siirappiseokseen. Lisää joukkoon ruisjauhot ja lopuksi rivakasti vaivaten hiivaleipäjauhot. 

Peitä ja kohota kaksinkertaiseksi.

Kaada taikina hyvin jauhotetulle työtasolle ja vaivaa sitä hetki. Muotoile taikinasta kolme limppua ja nosta ne leivinpaperilla suojatulle pellille.

Peitä ja kohota.

Pistele kohonneet limput ja paista niitä175 asteessa noin tunti.

Voitele kypsät leivät siirappivedellä, nosta ritilälle, peitä liinalla ja jäähdytä.