All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Naurisrieskat



Naurisrieska maistuu syksyltä. Viimeistään lokakuussa alan kaipailla tätä herkkua, eikä himo hellitä ennen kuin olen kaivanut esille tämän luottoreseptini ja pari pellillistä rieskoja on paistettu. 

6 kpl

1 nauris (n. 250 g)
1 tl suolaa
1 dl piimää
0,5 dl öljyä tai juoksevaa kasvirasvaa
2 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja

Kuori nauris ja leikkaa se peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Nosta palat pieneen kattilaan ja lisää vettä niin että ne lähes peittyvät. Keitä pehmeiksi. Soseuta nauriit keitinveteen, jota on jäljellä puolisen desilitraa. Valmista sosetta tulee 3 dl (250 g). 

Sekoita muut ainekset jäähtyneen naurissoseen joukkoon ja pyörittele taikinasta 6 palloa, jotka litistät leivinpaperilla suojatulle pellille pyöreiksi rieskoiksi.

Paista 225 asteessa 15 minuuttia. Tarjoa lämpimänä, jotta voi sulaa rieskan päälle. Sitten vain nautiskelemaan. On tämä hyvää! Miksi ihmeessä naurista ei käytetä keittiössä enemmän?

keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Tallileipä





Pellavansiemenet ja porkkanat ovat herkkua sekä tallilla että kotikeittiössä. Kilotolkulla on molempiin näitä vuosien mittaan kannettu.

1 kpl

1,5 dl vettä
1 dl pellavansiemeniä
4 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 dl hapanjuurta
2 dl haaleaa vettä
herneen kokoinen pala hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
1 pienehkö porkkana 

Kaada 1,5 dl kiehuvaa vettä pellavansiemenien päälle. Jäähdytä haaleaksi. Lisää joukkoon vehnä- ja ruisjauhot sekä hapanjuuri. Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää neste, öljy ja raastettu porkkana taikinaan. Vaivaa 8–10 minuuttia. 

Kohota 2 tuntia.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa kevyesti ja muotoile leiväksi. Nosta leipä jauhotettuun koriin. Peitä liinalla ja kohota vähintään tunti.

Kuumenna uuni 275 asteeseen. Käännä leipä korista paperilla suojatulle leivinpellille. Pane leipä ja vettä täynnä oleva, matala vuoka uuniin. Laske uunin lämpötila saman tien 225 asteeseen. Paista 25–30 minuuttia.

Jäähdytä ritilällä.


































keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Sisarussämpylät






Tämän helpon perusreseptin mukaan kokematonkin leipuri onnistuu. Hiivan määrän voi pudottaa puoleen, tai jopa kolmannekseen. Silloin kohotusajat ovat pidemmät ja leipä saa hitaasti kohotessaan enemmän makua.

12 kpl

5 dl vettä 
50 g hiivaa
2 tl suolaa
0,5 dl öljyä
3 dl kauralesettä
10–11 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva ja suola haaleaan veteen. Lisää öljy ja leseet. Alusta joukkoon vehnäjauhot ja vaivaa kimmoisaksi. 

Peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia. 

Kaada taikina hyvin jauhotetulle työtasolle ja vaivaa sitä kevyesti. Leivo taikinasta tanko. Jaa se 12 osaan ja leivo palat sämpylöiksi. Nosta sämpylät lähekkäin pellille, mutta jätä kuitenkin niiden väliin pieni kohoamisvara. 

Peitä leivinliinalla ja kohota 30 minuuttia. 

Ripottele kohonneiden sämpylöiden päälle öljyä ja kauraleseitä. Paista 225 asteessa n. 20 minuuttia. 

Nosta ritilälle jäähtymään ja peitä liinalla.










tiistai 4. lokakuuta 2016

Lehtikaalinäkkäri



Lehtikaalista voi korjata satoa myöhään syksyllä, sillä se kestää hyvin pakkasta ja on monen mielestä parhaimmillaan vasta pienten pakkasten jälkeen. Jos lempireseptit on tässä vaiheessa syksyä jo moneen kertaan valmistettu, voi lehtikaalin seuraavaksi silputa näkkileipätaikinaan.

Lehtikaalinäkkäri on voimakkaan makuinen, ohut ja rapea näkkileipä, mutta taikinasta voi palat pienentämällä paistaa myös terveellisiä, gluteenittomia dippilastuja.

20 kpl

1 l lehtikaalisilppua
1 dl pellavansiemeniä
0,5 dl chia-siemeniä
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl maissijauhoja
2 rkl ruokaöljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl pippurisekoitusta
2 pikkusipulia
4 kirsikkatomaattia

Huuhdo lehtikaali, poista paksut ruodit ja silppua lehdet. Kaada kaikki ainekset yleiskoneen kulhoon, jossa on leikkaava terä ja pyöräytä ne tasaiseksi massaksi.

Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja painele se kostutetuin käsin pellin kokoiseksi (28 x 35 cm) levyksi. Aja levy taikinapyörällä 20 palaan. 

Paista 100 asteessa 45 minuuttia. Käännä. Poista paperi ja paista vielä toiset 45 minuuttia. Taittele näkkäri paloiksi ja paista vielä 10 minuuttia.

Jäähdytä ritilällä.

Jos jaat näkkärin ennen paistamista 40–50 palaan, annoksesta saa illanistujaisiin mukavaa dipattavaa.