All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

torstai 24. marraskuuta 2016

Kuminarinkelit


























Oho, tulipa paistettua tummia rinkilöitä! Ei hätää, hyviä olivat kuitenkin. Maistuivat makeaa karttaville vieraille teen kanssa. Hiukan vaaleampia kuitenkin saisivat olla.

8 kpl

4 dl vehnäjauhoja
60 g voita
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl kuminoita
25 g hiivaa
1,5 dl maitoa
voiteluun: 
1 muna
kuminoita

Nypi kylmä voi vehnäjauhoihin. Sekoita mukaan suola, sokeri ja kuminat. Liuota hiiva haaleaan maitoon ja kaada neste jauhoseokseen. Vaivaa taikina tasaiseksi. 

Nosta taikina työtasolle ja jaa se 8 tasakokoiseen palaan. Pyörittele taikinapaloista sormenpaksuiset tangot ja kierrä ne rinkeleiksi. 

Peitä liinalla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 20 minuutiksi.

Voitele rinkelit munalla ja ripottele päälle kuminoita. Paista 225 asteessa 15 minuuttia.

Syö sellaisenaan, tai halkaise ja syö voin kanssa. Pikkujoulun glögipöydässä vieraat voivat murtaa rinkelistä suupaloja ja kastaa niitä esimerkiksi sinihomejuustodippiin.

keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Muunnoksia


Kuva Hotelli- ja ravintolamuseo, hrm.finna.fi, julkaistu CC BY-ND 4.0 -lisenssillä.
Kauhajokelaisen ravintola Kantakrouvin työntekijät keittiössä vuonna 1963.

Hiiva

Kaikissa blogin resepteissä käytetään tuoretta hiivaa. Jos korvaat tuorehiivan kuivahiivalla, käytä vain puolet ohjeessa mainitusta hiivamäärästä ja noudata paketin kylkeen painettuja valmistajan ohjeita. Ja huomaa, kylmään veteen leivottuihin leipiin kuivahiiva ei sovi.

Tunne uunisi

Opettele tuntemaan oma uunisi – ja luota tietoosi. Ohjeet ovat aina suuntaa antavia. Oman kokemuksesi perusteella tiedät mikä uuninlämpö, paistoaika tai väli toimii parhaiten. Yleisenä ohjeena voi sanoa, että kiertoilmauuneissa voi käyttää ohjeen antamaa lämpötilaa alhaisempaa lämpöä.   

Celsius / Fahrenheit 

150 °C           300 °F
175 °C           350 °F
200 °C           400 °F
225 °C           425 °F
250 °C           475 °F
275 °C           525 °F

Cup / desilitra

1 cup (US)     2,4 dl
1 cup (UK)     2,8 dl

Mitä yksi desilitra painaa?

1 dl = 7 rkl

maito 100 g
piimä 100 g
vesi 100 g
vehnäjauho 65 g
ruisjauho 55 g
hiivaleipäjauho 55 g
ohrajauho 55 g
grahamjauho 60 g
maissijauho 55 g
leipämallas 60 g
kaurahiutaleet 35 g
ruishiutaleet 35 g
spelttihiutaleet 35 g
kauraleseet 55 g
vehnäleseet 20 g
pellavansiemenet 60 g
auringonkukansiemenet 100 g
kurpitsansiemenet 60 g
seesaminsiemenet 60 g
pähkinät 60 g
rusinat 60 g
siirappi 140 g
hunaja 140 g
ruokaöljy 90 g 
sulatettu voi 90 g

keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Hemmottelugranola



Marraskuun pimeässä aamuihin kaipaa jotain erityistä, jotta jaksaa polkaista päivän reippaasti käyntiin. Hemmottelugranola on yksi omista keinoistani selvitä kaamoksesta. Päivä lähtee rullaamaan keveästi, kun heti aamulla sallii itselleen pienen herkkuhetken.

11 dl isoja kaurahiutaleita
2 dl riisihiutaleita
2 dl intiaanisokeria
4 dl (250 g) maapähkinöitä
1 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä
1 dl kookoslastuja
2 dl vettä
1 dl kookosöljyä
1 tl inkivääriä
(1 limen kuori)
2 dl kuivattuja taateleita tai luumuja

Mittaa kaura- ja riisihiutaleet isoon kulhoon. Lisää intiaanisokeri, pähkinät ja siemenet. Murskaa joukkoon kookoslastut. Sekoita. Yhdistä pienemmässä astiassa vesi, juokseva kookosöljy ja inkivääri. (Voit raastaa joukkoon myös limen kuoren, mutta ei se mitenkään välttämätöntä ole.) Kaada neste kuiva-ainesten joukkoon ja sekoita huolellisesti.

Levitä kostea massa leivinpellille ja paista välillä sekoitellen 200-asteisessa uunissa 40 minuuttia. Laske uunin lämpö 150 asteeseen ja paista vielä 10 minuuttia. Ole tarkkana, kun otat granolan uunista! Sen on oltava kuivaa. Luota näppituntumaan enemmän kuin ohjeessa mainittuihin paistoaikoihin, sillä massa oli uuniin pantaessa tavallista kosteampaa ja vähänkään kosteaksi jäänyt granola ei säily. Jäähdytä ja lisää herneen kokoiseksi pilkotut kuivatut taatelit tai luumut.
  

keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Kerrassaan ihanat sämpylät







Enää ei liene salaisuus, että olen sitkeän leivän ystävä. Näissä sämpylöissä on juuri oikea suutuntuma ja aivan mahtava maku. Täydellinen sämpylä – se voisi olla tässä. 

Jos olet hurmausaikeissa, tämä on sinulle oikea resepti! Leipomisessa oikeastaan mikään ei voi mennä pieleen ja makumuisto on pysyvä. 

12 kpl 

5 dl vettä 
25 g hiivaa 
1 tl suolaa 
2 tl sokeria 
12–13 dl vehnäjauhoja 

Liuota hiiva, suola ja sokeri kylmään veteen. Alusta joukkoon vehnäjauhot ja vaivaa reippaasti, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. 

Peitä liinalla ja kohota tunti. 

Kaada taikina hyvin jauhotetulle työtasolle ja vaivaa sitä rivakasti. Leivo taikinasta tanko. Jaa se 12 osaan, leivo palat pyöreiksi sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperilla suojatulle pellille. 

Suihkuta sämpylöiden pinta vedellä ja kohota ilman liinaa 30 minuuttia. 

Pane vedellä täytetty astia uunin alatasolle. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Suihkuta sämpylät toistamiseen vedellä, työnnä pelti välittömästi uuniin ja paista noin 25 minuuttia. 

Nosta sämpylät ritilälle ja jäähdytä ilman liinaa.

keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Joululimppu








Marraskuussa mausteinen piimälimppu korvaa vaalean paahtoleivän aamiaisella. Ohje on perinteinen joululimppu, mutta meillä syödään jouluna saaristolaisleipää, joten tämä leipä on osa jouluun laskeutumista.

1 leipä

3 dl piimää
25 g hiivaa 
0,5 dl (leipä)siirappia 
1 tl suolaa 
2 tl pomeranssinkuorta 
2 tl hienonnettua fenkolia 
3 dl ruisjauhoja 
3,5 dl vehnäjauhoja 
Voiteluun: 
siirappivettä 

Liuota hiiva, siirappi ja suola kädenlämpöiseen piimään. Lisää mausteet. Vaivaa joukkoon ruisjauhot ja sen jälkeen tarpeen mukaan vehnäjauhoja. 

Peitä taikinakulho liinalla ja kohota n. 40 minuuttia. 

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa sitä rivakasti. Öljyä sydämenmuotoinen vuoka ja nosta taikina siihen. 

Kohota liinan alla puolisen tuntia 

Paista 200-asteessa noin tunti. Kun paistoaikaa on jäljellä 20 minuuttia, voitele leipä siirappivedellä (puolet lämmintä vettä ja puolet siirappia). Toista voitelu 10 minuutin kuluttua. 

Jäähdytä ritilällä leivinliinan alla.